Kerstin - All of me

Tankar, känslor, dikter, prosa, sånger, bilder, råd vid cancer

Operation

Före och efter operation

Om du vet vad som väntar är du bättre förberedd och hämtar dig snabbare efter operationen.

Be om / se till att få, information om operation och eftervård av läkare, sjuksköterska och gärna även av sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Viktigt att få information om hur man förebygger lymfödem. Efter operationen var i alla fall jag rätt omtumlad och inte speciellt mottaglig för information.

OBS! Lymfödem sitter inte bara i armen utan kan drabba ärrområdet, mage, rygg och bål. Då behöver man lymfmassage och råd av lymfterapeut.

Det är viktigt att sätta in åtgärder tidigt, vid de första tecknen. KRÄV REMISS! Du känner själv när du har besvär!

Man kan även känna av smärta p.g.a. att nerver skadats under operationen. Detta läker ofta med tiden, men det kan ta upp till tre år för nerver att läka. Lindring kan silikonbandage ge.

Själv använde jag silicacare mycket första året på både ärr och hudområden med nervsmärta. Enda möjligheten för mig att ha BH .

BH – mjukast tänkbara. Inget tryck någonstans. TA HJÄLP ATT PROVA UT. Linne eller en mjuk bomullsbehå och kontaktprotes är vad jag använder mest idag. 3 år efteråt.

Min arm är köldkänslig – det värker vid kyla, men även armstrumpa kan trigga värken för mig. Värken lindras av tubifast (bomullsstrumpa). Är jag svullen lindrar jag med comprilan. Är det riktigt illa drar jag på stickade lammullsstrumpa ovanpå bomullsstrumpan/comprilan.
 
 
Efter operation

Be att få med en badbräda eller duschpall hem. Man känner sig yr och jag tyckte det var otäckt att se såren i början. Tack vare badbrädan kunde jag ändå duscha själv och gråta ifred.

Glidmatta i sängen och gärna en vinkelställbar säng och en massa kuddar att palla upp armen på gjorde det lättare att ändra läge, vila skönt och förebygga ödem.

Säg till vid smärta så du snabbt får lindring med mediciner. Det är viktigt att undvika smärttoppar då det är stressande för både kropp och själ och kan försena läkningen.

Kerstin Löthman © 2012-2023 Frontier Theme