Kerstin - All of me

Tankar, känslor, dikter, prosa, sånger, bilder, råd vid cancer

Svullnad & lymfödem

Mer svullen på morgonen?

Handledsstöd kan hjälpa att ha nattetid – (handleden hålls rak och avflödet fungerar bättre). Jag använder också handledsstödet när jag kör bil, bär på saker eller gör annat påfrestande. Det förebygger ökad svullnad och värk.

Kompressionsstrumpa för armen som sitter för hårt ger röda märken. Det betyder att lymfkärlen kläms åt och svullnaden ökar. Ta genast av. Kontakta utprovaren. Att ha flera olika storlekar eller en kompressionslinda är bra då svullnaden varierar. T.ex. ökar den oftast när det är varmt väder.

OBS! Kompressionshandske finns och kan vara bra – särskilt till natten.

Högläge – vila – hand/arm ovanför hjärta – palla upp med kuddar. Stödjer armen mot köksskåpet ovanför diskbänken när jag står och diskar eller så. Fint högläge.

Avlasta armen. Bär endast lätta saker och korta stunder. Använd helst axelremsväska på diagonalen. Ta paus ofta t.ex. om du viker tvätt. Om jag behöver torka en fläck på golvet använder jag en trasa och fötterna. Till att frakta tvätt, väskor, varor från affären med mera så använder jag en vagn på hjul som också är hopfällbar. Den är köpt i varsambutiken. Köksmaskiner, elektrisk skruvdragare med mera underlättar förstås. Satsa på avlastande hjälpmedel och ergonomiska verktyg. Det finns mycket på marknaden, bland annat till trädgårdsarbete. Arbetsterapeut kan ge råd. Men prioritera det som är roligt och överlåt det tyngsta och monotona till andra.. Har man lymfödem måste man ta hänsyn till det.

Pumpövningar – knyt handen och sträck sedan ut fingrarna med kraft. Håll handen ovanför huvudet. Försök strunta i att folk tittar! Gör det för att du skall må bra. Jag måste göra det här när jag är ute och promenerar eller sitter i en biosalong (längst bak).

Algbröd och nässelte. Lymfödemet känns bättre när jag äter en bit algbröd och dricker nässelte 2-3 ggr/dag. Ibland blandar jag nässelte med grönt te eller pepparmyntste. Finns på hälsokostaffärer.

Kerstin Löthman © 2012-2023 Frontier Theme