Kerstin - All of me

Tankar, känslor, dikter, prosa, sånger, bilder, råd vid cancer

Salvor och sådant

Emlakräm bedövar vid nålstick. Be om recept.

Mjuka kompresser och bomullslindor är bättre än tejp och vassa kompresser om huden är skör.

Bepanthen, Reparil, Locobase, Canoderm är salvor som fungerat bra för mig när jag haft blåsor, sprickor och sår i huden. Även antibiotikasalva vid små infektioner. Smörj ofta och rikligt. Aloe Vera Gelly och Propolis (se Forever) är mycket bra och milt. Gellyn även i näsa och mun och till och med underliv vid irriterade slemhinnor.

Bomullshandskar på händerna skyddar mot nötning av huden och behåller salvan på längre.

Tubiform, mjuka bomullslindor och vadd kan man sätta runt tår/fingrar och om fötterna under strumporna. Det skyddar mot nötning/friktion och det känns mindre ömt. En rejäl klick salva under bandaget skyddar också mot nötning.

Plasthandskar (kirurg engångshandskar ger bäst känsla tycker jag) vid blöta eller smutsiga aktiviteter. Diska, mocka kattlådan t.ex.

Silikonprodukter fungerar som en extra hud när huden är skör. De bidrar också till läkningen och finns i många olika utformningar t.ex. finger- och tåtutor, självhäftande ”plåster” som är både tunna och tjocka. Apoteket kan ha. Tyvärr är det inte säkert att personalen känner till dessa produkter. På mitt sjukhus fanns kunskapen hos arbetsterapeuterna på ortopeden. På ditt sjukhus kanske det är handterapeuterna på handkirurgen eller en duktig arbetsterapeut på vårdcentralen. Sjuksköterskan på bröstmottagningen kan ha till ärrbehandling efter operation.

Kerstin Löthman © 2012-2023 Frontier Theme